Ga verder naar de inhoud

Advies 68: Advies bij het ontwerpbesluit van de Vlaamse regering betreffende de financiering van de bijzondere onderzoeksfondsen aan de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap

VRWB • 29 juni 2000

Samenvatting

Advies bij (1) het ontwerp-besluit van de Vlaamse regering betreffende de financiering van de bijzondere onderzoeksfondsen aan de universiteiten in de Vlaamse gemeenschap en ((2) het ontwerp-besluit van de Vlaamse regering tot wijziging van het besluit van 17 december 1996 houdende vaststelling van de voorwaarden van subsidieverlening aan het fonds voor wetenschappelijk onderzoek-Vlaanderen en tot wijziging van de beheersovereenkomst 1997-2001 tussen de Vlaamse gemeenschap en het fonds voor wetenschappelijk onderzoek-Vlaanderen. Op 8 juni 2000 keurde de Vlaamse regering principieel de ontwerpbesluiten goed over de financiering van de BOF-middelen aan de Vlaamse universiteiten en de daartoe noodzakelijke wijzigingen van de subsidiëring en de beheersovereenkomst van het FWO. Vlaams minister Marleen Vanderpoorten van Onderwijs en Vorming vroeg de VRWB hieromtrent advies. Door de overheveling vergroten de BOF-middelen en dat vindt de VRWB een positieve eerste stap op weg naar een uitbreiding van het vaste onderzoekskader aan de universiteiten. Maar de VRWB hoopt dat het niet bij deze eenmalige investering blijft. Want oorspronkelijk wilde men het aantal vaste FWO-mandaten van 200 op 400 brengen. In haar advies herinnert de VRWB er de rectoren ook aan dat ze beloofden in hun onderzoeksbeleid aandacht te besteden aan steun op het zaainiveau en aan jonge vorsers die via het FWO-systeem van postdocs (3 x 3 jaar) een vast onderzoeksmandaat ambiëren.

Door de overheveling van bestaande financieringskanalen naar het BOF (b.v. de integratie van de middelen om de Vlaamse deelname aan de Europese onderzoeksprogramma's te stimuleren), vergroot ook de rol van de onderzoeksraden, niet in het minst op het vlak van kwaliteitszorg. De VRWB pleit ervoor om de huidige strenge evaluatie- en selectieprocedure van het FWO voor vaste onderzoekers te handhaven en voor kandidaat ZAP-leden zelfs te schoeien op een interuniversitaire en bij voorkeur internationale leest. Op die manier zou men kunnen komen tot een consistente beoordeling voor alle Vlaamse universiteiten in het vooruitzicht van een nieuwe BOF-verdeelsleutel, waarbij meer nadruk zal gelegd worden op productiviteit en kwaliteit.