Ga verder naar de inhoud

Samenvatting

Het jaar 1989 was voor de V.R.W.B. een druk jaar. Niet minder dan negen maal kwam de Raad in vergadering bijeen (11 januari, 3 maart, 13 april, 28 april, 23 mei, 15 juni, 21 september, 16 november en 6 december). Belangrijke dossiers werden aan de Raad voorgelegd in dit jaar één van het nieuwe Vlaanderen ná de staatshervorming. Specifiek voor het Vlaamse Wetenschapsbedrijf formuleerde de V.R.W.B. aanbevelingen betreffende de nieuwe universitaire expansie, het N.F.W.O. na de staatshervorming, de organisatie van de beheersstructuur voor het industrieel onderzoek en de centrale administratie Wetenschapsbeleid.

Over de internationale samenwerking en in het bijzonder voor EUREKA en de Europese onderzoekprogramma's bracht de Raad eveneens adviezen uit. Daarnaast werd de Raad geraadpleegd voor de impulsprogramma's Biotechnologie en Milieutechnologie en voor de oprichting van het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijke en Technische Documentatie.

Een hoogtepunt was de ontmoeting van de Raad met het Ministerieel Comité voor Wetenschapsbeleid. De dialoog tussen Raadsleden en Ministers over hun visie en hun bekommernissen betreffende het Vlaamse wetenschapsbeleid was voor beide partijen een boeiende en verrijkende ervaring.


Alle commissies hebben het afgelopen jaar vergaderd. Hun activiteiten situeren zich voornamelijk rond de voorbereiding van adviezen. In enkele commissies worden de werkzaamheden op een regelmatige wijze georganiseerd waarbij het opzetten van een basiswerking wordt beoogd.

Zo heeft de Commissie Wetenschapsbeleid zich voorgenomen een globale reflexie op te zetten over het Vlaamse wetenschapsbeleid, met daarbij als eerste punt de evaluatieproblematiek, zowel wat betreft de input- als de outputindicatoren.

De Commissie Nationale en Internationale Samenwerking analyseert de Europese technologische onderzoekprogramma's, in het kader van optimalisatie van de Vlaamse betrokkenheid, participatie en organisatie.

In de Commissie Informatietechnologie worden de opleiding en vorming in dit gebied onder de loupe genomen, en werkt men aan een voorstel voor het opzetten van een geïntegreerd samenwerkingsproject rond een bepaald thema, waar zoveel mogelijk onderzoeksgroepen uit het domein informatietechnologie kunnen betrokken worden en waarvoor industriële interesse in Vlaanderen zou bestaan.