Ga verder naar de inhoud

VARIO-directeur zette aanbevelingen VARIO-memorandum in de verf in paneldiscussie n.a.v. 95 jaar FWO

20.12.2023

Op 20 december vond een academische sessie plaats n.a.v. de viering ’95 jaar FWO’. Tijdens de sessie werd onder meer de evaluatie en het memorandum van het FWO voorgesteld door Hans Willems, secretaris-generaal van het FWO. In een eerste panelgesprek was het overkoepelende thema ‘Waarom zijn research funders als FWO en F.R.S.-FNRS na 95 jaar nog steeds broodnodig?’ Een tweede panelgesprek draaide om de uitdagingen voor de toekomst. Aan dat gesprek nam ook VARIO-directeur Danielle Raspoet deel. Zij verwees daarbij naar het memorandum van VARIO, met als titel ‘Meer impact door excellentie in innovatie en ondernemerschap’. Het kernidee van het memorandum is dat alles draait rond excellentie. Door excellent te zijn, slagen we erin om stand te houden in deze onzekere, complexe wereld die gekenmerkt wordt door polycrisissen, en om de toekomst mee vorm te geven. Eén van de vragen aan de toekomstige beleidsmakers in het VARIO-memorandum is om meer middelen voor het excellente fundamentele onderzoek van het FWO. Daarnaast herhaalt VARIO een eerdere aanbeveling om in het FWO meer ruimte te geven aan high risk – high gain onderzoek, gedurfde doorbraakprojecten op initiatief van de onderzoeker. Verder wees Danielle Raspoet in het panelgesprek op het groot belang dat VARIO hecht aan bottom up financiering, zoals het FWO die geeft. De raad berekende in zijn advies beleidsmix dat de huidige verhouding in de totale middelen voor O&O-steun in Vlaanderen, ca. 2/3 bottom up is en 1/3 top down is, en vraagt om die verhouding te bewaken. Het is ook één van de hoofdboodschappen in het VARIO-memorandum. Tot slot kaart VARIO in zijn memorandum aan dat er meer continuïteit moet worden voorzien in het innovatielandschap bij de overgang van FWO naar VLAIO. VARIO denkt daarbij aan een eventueel nieuw instrument voor de doorontwikkeling van doorbraaktechnologie, geïnspireerd op het ‘proof-of-concept’ instrument bij het ERC. De bedoeling hiervan is met overheidsfinanciering beter alle TRL-stappen af te dekken.

Gerelateerde adviezen

VARIO me­mo­ran­dum 2024-2029: Meer impact door ex­cel­len­tie in innovatie en on­der­ne­mer­schap

14 december 2023

VARIO werkte opnieuw aan een Memorandum voor de toekomstige beleidsmakers in het Vlaamse Parlement en de Vlaamse Regering in kader van de Vlaamse verkiezingen in 2024. VARIO stelt vier ambities voor om de positie van Vlaanderen als één van de meest innovatieve regio’s ter wereld te behouden en via ondernemerschap ook te verzilveren.

Advies 27: Visie op een goede be­leids­mix tussen vrije en the­ma­ti­sche steun voor O&O in Vlaan­de­ren

31 mei 2022
Met dit advies beantwoordt VARIO de vraag van viceminister-president Crevits naar “een juiste beleidsmix in Vlaanderen tussen de eerder…

Hoor als eerste over nieuwe VARIO-adviezen en ander VARIO-nieuws

Abonneer je dan op de VARIO-nieuwsbrief. Je krijgt er wekelijks het jongste nieuws over wetenschap, innovatie en ondernemerschap, uit Vlaanderen, Europa en de wereld, bovenop.